Ta gymmet hem till dig med gummibandsträning!

Om du av någon anledning har svårt att ta dig till gymmet eller bara inte känner för det, är gummibandsträning en perfekt variant som får dig att må bra efteråt. Att träna med gummiband har många fördelar, det är lättanvänt, tar knappt någon plats och är skonsamt för kroppen.

Gummibandsträning används för olika ändamål som t.ex. traditionell styrketräning, stretching eller rehab. Banden hittar du i olika motståndsnivåer för att du lätt ska kunna anpassa dig till belastningen i olika övningar och kan kompletteras med t.ex. promenader eller löpning. Gummibanden har ett progressivt motstånd vilket innebär att belastningen ökar ju mer du töjer på bandet, därför är det så himla bra.


I detta program fokuserar vi på hela kroppen, samtidigt som du går upp i puls kommer det att kännas i musklerna. Kom ihåg att satsa på tekniken och att det är okej att få lite träningsvärk efteråt!

Knäböj: Håll fötterna ungefär axelbrett, håll gummibandet stabilt framför huvudet vid halsjöjd och böj knäna 90 grader eller en aning djupare. Se till att knäna inte viker sig inåt eller utåt. Utför 10 repetitioner 3-4 gånger.

Latsdrag: Håll bandet med tummarna mot varandra bakom huvudet, dra bandet isär så att bandet hamnar i samma höjd som dina axlar, för ihop tummarna med att hålla emot.

Utför 10-15 repetitioner 3-4 gånger.

Triceps: Den undre handen håller emot, greppet på bandet beror på din rörlighet i axelleden, justera enligt det. Den arm som jobbar drar du upp mot taket och fokusera på att hålla överarmen så stilla som möjligt.

Utför 10-15 repetitioner 3-4 gånger

Rodd: Fäst gummibandet under dina fötter, böj knäna lätt och håll ryggen rak. Dra armbågarna bakåt nära till kroppen och pressa skulderbladen mot varandra, håll emot på tillbakavägen.

Utför 10-15 repetitioner 3-4 gånger.

Mage: Fäst gummibandet t.ex. vid ett sängben och andra sidan runt fötterna. Med ryggen på golvet drar du upp benen så att du känner spänningen i magen. Håll emot på tillbakavägen.

Utför 10-15 repetitioner 3-4 gånger.

Chest flyes: För gummibandet bakom ryggen i höjd med skulderbladen, pressa överarmarna ihop påväg uppåt från golvet, håll emot på tillbakavägen.

Utför 10-15 repetitioner 3-4 gånger.

Videospelaren hittar du nedanför, varsågod!

Det finns så mycket man kan få ut av hemmaträning och om du har ett gummiband kan du variera din träning utan begränsningar, det behövs bara lite fantasi!
— Marika Berninge, Naprapat på Joylife