Välkommen tillbaka till kontoret

Brukar du få ont så fort du kommer tillbaka till efter semestern?

Här kommer ett par saker att tänka på med din arbetsposition som kan förhindra att du får ont lika fort. Den viktigaste punkten till att inte få ont är fortfarande att röra på sig regelbundet så ta pauser ofta och se till att få lite blodcirkulation i armar, nacke och axlar som tar den största belastningen vid en arbetsplats vid en dator.

sta%CC%8Aende.jpg

Stående Arbetsposition

Bra arbetsposition stående Bilden visar en bra arbetsposition i stående. Skärmen är placerad i höjd med bröstkorgen, bordet är i sådan höjd att armbågen håller en lätt öppen vinkel. Några bord har också fotstöd som kan bidra till att avlasta ben och rygg och därmed ge variation i arbetspositionen.

Vanligtvis bör man ha 15-30 graders vinkel från ögats horisontallinje till en punkt mitt på skärmen. Avståndet till skärmen beror på användarens syn. Normalt synavstånd varierar mellan 50-70 cm.

musen.png

Bra position hand

När man arbetar med datormus är det viktigt att arbetspositionen är bra. Det rekommenderas att hela underarmen är på armstödet och att handleden är i neutral position.

Vi kan rekommendera att pröva olika sorters musar. För stor mus gör att handleden böjs uppåt (extension), och kan ge statisk muskelbelastning. Trådlös mus är att föredra, då den lätt kan röras och flyttas. Det kan vara bra att variera mellan att använda mus och tangentbord. Man bör lära sig snabbtangenterna på tangentbordet, så att man lätt kan variera mellan mus och tangentbord, då användning av musen kan ge större statisk muskelbelastning än användning av tangentbord

stolen.jpg

Arbetsstol

Arbetsstolen ska kunna variera arbetspositionen, och ge möjlighet för olika personer att komfortabelt kunna anpassa stolen efter rådande situationer. Stolens säte och rygg bör kunna anpassas oberoende av varandra. Inställningarna bör kunna låsas. Du bör välja en stoltyp som ger dig bra stöd i korsryggen. Armstöd kan ge dig avlastning för armarna, men ska ej vara i vägen så att stolen inte kan komma tillräckligt nära bordet/tangentbordet. Armstöden bör vara breda, kunna anpassas i höjd, och ej ha en hal yta.

bordet.png

Förslag till placering av utrustning

Personen har gott om plats för underarmarna och möjlighet att använda musen framför tangentbordet.

Plattskärmar är att föredra. De avger mindre värme, har lägre elektromagnetiskt fält, flimrar ej, ger ofta bättre bildkvalitet, tar mindre plats, är mindre utsatta för irriterande reflexer, och är lättare att placera. En stor skärm är att föredra för de flesta, speciellt om man har lite dålig syn. Det är bäst om skärmen kan vinklas och roteras. Att ha monitorn vinklad 15-20 grader bakåt ger en bättre arbetsställning för de flesta.