Biologin bakom övervikt

Vissa tycks kunna äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt medan andra måste kämpa för att inte gå upp i vikt. Varför är det så?

Den gamla devisen ”kalorier in - kalorier ut”, ett enkelt pluss och minus, stämmer inte.

För att förstå varför vissa går lätt upp i vikt och andra inte behöver man blicka inåt. Vi har olika genetik som påverkar våra kroppars olika förmåga att omsätta och lagra fett.

Några viktiga faktorer:

  • Vi föds med olika förutsättningar för att lagra fett

  • Efter 20-årsåldern kan man inte minska sitt antal fettceller

  • Stress och sömnbrist är också en faktor som påverkar hur lätt vi har för att gå upp i vikt

Hur ska vi då göra?

  • Att späka sig är ingen bra idé

  • man måste jobba med sin kropp och inte mot den

Det menar Erik Hemmingsson, överviktsforskare på Gymnastik- och idrottshögskolan.

Lyssna mer om det på Sveriges Radio